Το ψάχναμε, το ψάχναμε και τελικά το βρήκαμε. Ήταν χωμένο μέσα σε ένα σε ένα παλιό θυρωρείο στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Δε φαίνεται απ' έξω αλλά αν περάσετε από 'κει είναι δίπλα σε ένα άλλο μαγαζί το Luigi's Fresh Pasta και όπως φαίνεται μοιράζονται την ίδια κουζίνα, οπότε προφανώς και τα 2 μαγαζιά είναι των ίδιων συμφερόντων. Ακόμα, όπως μας είπε ένας από τους υπεύθυνους, οι άνθρωποι πίσω από το concept του Smash Burgers είναι οι ίδιοι με αυτούς του επιτυχημένου bar restaurant CHE. Καλό ε;
Αυτό που δε μας είπε, αλλά ανακαλύψαμε διαβάζοντας διάφορα άρθρα online είναι ότι συνεργάστηκαν με τον Τάσο Αντωνίου, δημιουργό της δημοφιλούς πλατφόρμας Mama Peinao. Για να είμαστε ειλικρινείς στα λίγα videos του Τάσου Αντωνίου που παρακολουθήσαμε τον έχουμε δει να κάνει διάφορα λάθη (βάζει κρέμα γάλακτος στην carbonara,) ώστε δε μας γεμίζει και πολύ το μάτι για food expert. Παρ' όλα αυτά στο Smash Burgers, που τώρα έχει αλλάξει όνομα σε Smash Project (ίσως να είχαν πρόβλημα με το original Smashburger του Tom Ryan), έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά.
Το επισκευτήκαμε από όταν πρωτοάνοιξε και ήταν από τα πρώτα μαγαζιά στα οποία φάγαμε smash burgers. Για την ιστορία λοιπόν, μπαίνοντας στη στοά δίπλα από το Luigi's υπάρχει το counter του μαγαζιού όπου ευγενικές κοπέλες πήραν την παραγγελία μας. Προκειμένου να μην περιμένουμε όρθιοι εκεί, μας προέτρεψαν να παμε έξω στην πλατεία όπου υπάρχουν καθίσματα για να κάτσουμε και να απολαύσουμε τα burger μας τα οποία κατέφτασαν μετά από λίγα λεπτά.
Πρώτη θετική εντύπωση οι πατάτες που ήρθαν μέσα σε ένα ποτήρι. Στο menu τις λέει "Smash Fries" αλλά στην πραγματικότητα είναι πατάτες κομμένες zig-zag (ή crinkle cut όπως λένε οι φίλοι μας στην Αμερική) και μοιάζουν πολύ με αυτές που έχει η γνωστή αλυσίδα Shake Shack (αλλά και άλλες). Βλέποντας τες είναι αδύνατον να μη δοκιμάσεις πρώτα τις πατάτες οπότε αυτό κάναμε κι εμείς και δε το μετανοιώσαμε. Οι συγκεκριμένες πατάτες ήταν πολύ τραγανές απ' έξω, μαλακές από μέσα και γενικά ευχάριστες και ότι πρέπει για να συνοδεύουν burgers. Speaking of burgers μόλις τα βγάλαμε από το χάρτινο περιτύλιγμα αντικρύσαμε ένα πολύ αφράτο και μεγάλο potato bun που περιείχε το grass fed (όπως λέει το menu) burger και τα λοιπά υλικά. To cut to the chase, ta burgers ήταν ευπαρουσίαστα και εύγευστα. Οι παρατηρήσεις που έχουμε να κάνουμε εχουν ως εξής. Το bun έφερνε πιο πολύ προς brioche ενώ δεν έμοιαζε με το Αμερικάνικο πατατόψωμο. Το menu έλεγε ότι το μπιφτέκι ήταν 80gr όμως το μέγεθος του ήταν περίπου όπως αυτό του cheeseburger στα McDonald's. Στα McDonald's από 1 pound (453gr) κρέας φτιάχνουν 10 patties, δηλαδή το κάθε μπιφτέκι έχει βάρος 45.3gr πριν ψηθεί. Ψημένο είναι γύρω στα 30-35gr (επειδή τα έχουμε ζυγίσει) ίδια περίπου σε μέγεθος με αυτά που είχαμε μπροστά μας. Δεν έχουμε κάτι εναντίον των μικρών μπιφτεκιών, αλλά σε αυτή την περίπτωση το δυσανάλογα μεγάλο bun μαζί με τα άλλα υλικά έκρυβαν τη γεύση του κρέατος (έψαχνες να βρεις το μπιφτέκι). Από όσο ξέρουμε, η διεύθυνση του μαγαζιού εντόπισε γρήγορα την αστοχία και έχει λύσει το θέμα με την εισαγωγή μεγαλύτερου patty οπότε και οι αναλογίες των γεύσεων έχουν βελτιωθεί. Η άλλη αρνητική παρατήρηση είναι η χρήση του "cheddar σως" αντί για τυρί. Έχουμε πει και σε άλλα reviews ότι η καταλληλότερη επιλογή τυριού σύμφωνα με τους πρωτομάστορες των burgers στην Αμερική είναι το American cheese και μετά το cheddar. Η κρέμα cheddar είναι αμαρτία να μπαίνει σε burgers, καλύτερα αφήστε την για τίποτα nachos από αυτά που δίνουνε στα cinema.
Το πειστήριο του "εγκλήματος". Cheddar cream on burgers, the lowest form of junk food.
Ένα άλλο μειονέκτημα ήταν η λάθος γεύση της πίκλας, κοινό πρόβλημα σε όλα σχεδόν τα burgerάδικα που μαρτυρά ότι υπάρχει γενική δυσκολία στην εύρεση σωστής πίκλας.
Δε δοκιμάσαμε το The Blue Cheese Smokey, λόγω της υπερβολής του. Έχει την πολύ δυνατή γεύση του blue cheese, είναι και καπνιστό και καυτερό μαζί λόγω της καπνιστής BBQ chilli sauce ενώ έχει και bacon. Δε ξέρουμε πως συνδυάζονται όλα αυτά μαζί και γενικά συμβουλεύουμε να αποφεύγονται οι πολλές έντονες γεύσεις μαζί καθώς και τα πολλά condiments γιατί και με αυτά ανακατεύονται οι γεύσεις.
Στα θετικά, τα burgers αποτελούνται από λίγα υλικά (less is more) και δε το παρακάνουν με την ketchup, τη συναντάμε μόνο σε 2 burgers (δε μετράμε τα vegan), αλλά ευτυχώς ούτε και με τη ντομάτα. Τουλάχιστον μέχρι όταν γράφτηκε αυτό το review, το chicken sandwich δεν αναφέρεται πουθενά ως chicken burger, πολύ σωστά, ενώ στο menu γράφει ότι στα κοτόπουλα έχει χρησιμοποιηθεί buttermilk, πάλι πολύ σωστά.
Συνολικά έχουν κάνει καλή δουλειά, ta burgers έχουν όμορφη γεύση και προσφέρουν μια ευχάριστη και ζουμερή εμπειρία μαζί με τις πολύ ταιριαστές πατάτες. Το Smash Project είναι ίσως το καλύτερο burgerάδικο στον Πειραιά ιδίως αν ψάχνετε για smash burgers. Λίγες μέρες πριν είχαμε δοκιμάσει κι ένα άλλο μόλις λίγα μέτρα μακριά, το "One Flag Burgers" (έχουμε πάει σε περισσότερα burgerάδικα και έχουμε φάει περισσότερα burgers απ' ότι εσείς) αλλά τώρα πληροφορούμαστε ότι δυστυχώς έκλεισε.
Κλείνοντας, οι εντυπώσεις μας ήταν σε γενικές γραμμές θετικές. Aν προσέξουν κάποιες λεπτομέρειες θα γίνουν πολύ καλύτεροι. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια και σας το προτείνουμε. Θα πρέπει να αναφέρουμε και την πρωτοπορία τους να σφραγίζουν το bun με το λογότυπό τους. Δε το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα, μπράβο. Ευχόμαστε να το αγαπήσει ο κόσμος του Πειραιά και να σταματήσει να τρέφεται μόνο με σουβλάκια...