Μια μέρα των ημερών που είχαμε λίγο χρόνο να σκοτώσουμε αλλά και πεινούσαμε κι όλας είπαμε να επισκεφτούμε ένα σχετικά καινούριο μπεργκεράδικο, το Brisket Βro στη Νέα Σμύρνη, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία στην οδό 2ας Μαΐου 10, λίγα μέτρα από το Charlie Rocks που είχαμε κάνει review παλαιότερα. Το Brisket Βro είναι μια μικρή αλυσίδα που έχει καταστήματα στο Κολωνάκι στη Ν. Σμύρνη, στο Περιστέρι και στη Γλυφάδα. Σε κάποιο διαφημιστικό άρθρο για το Brisket Βro στο internet διαβάζουμε: «Πρόκειται για την αλυσίδα εστιατορίων και καταστημάτων fast food με κύριο προϊόν τo αυθεντικό αμερικάνικο brisket από 100% Black Angus και τα αυθεντικά Texas-style burger με σιγοψημένο και σιγοκαπνισμένο barbeque κρέας. Αυθεντική αμερικανική κουζίνα.»
Κατά πρώτον να τους πει κάποιος ότι η σωστή ορθογραφία είναι barbecue. Κατά δεύτερον, αν αναρωτιέστε τι σημαίνει brisket, πρόκειται για μια κοπή μοσχαριού. Είναι το λεγόμενο στα ελληνικά «στήθος» και σας παραπέμπουμε στο από κάτω σχέδιο ώστε να δείτε που ακριβώς βρίσκεται.
Οι βασικές κοπές μοσχαριού στην Αμερική.
Στην Αμερική το brisket είναι ένα από τα αγαπημένα τους κομμάτια κρέατος για barbecue. Είναι αρκετά λιπαρό και αν ψηθεί σωστά, δηλαδή αργά και σε χαμηλή φωτιά γίνεται μαλακό, ζουμερό και πεντανόστιμο. Στην Ελλάδα τώρα, μια φορά πήγαμε να πάρουμε αλλά ο χασάπης μας απέτρεψε λέγοντας... «δε τρώγεται, κάνει μόνο για σούπα». Κατάλαβες τώρα, γιατί γράφουμε αυτό το blog...
Πάμε όμως στο θέμα μας. Ήρθαμε για burgers στο Brisket Βro. Κοιτώντας το menu βλέπουμε το βασικό τους burger που βρίσκεται κάτω από την κατηγορία SIGNATURE BURGERS, λέγεται “The Brisket Burger” και περιέχει: Smoked USA Black Angus brisket 150gr with cheddar, classic Kentucky BBQ sauce and fried onion, in an original brioche bun.
Ο ορισμός του brisket burger είναι: «A brisket burger is a burger made of ground brisket meat.» Δηλαδή ένα burger με μπιφτέκι από κιμά από brisket. Δυστυχώς για σας όμως δεν θα φάτε κάτι τέτοιο στο Brisket Βro. Αυτό που θα σας δώσουν αν παραγγείλετε το “The Brisket Burger” στην καλύτερη περίπτωση λέγεται brisket sandwich και περιέχει σιγομαγειρέμενο και ψιλοκομμένο brisket. Ούτε καν «pulled beef sandwich» γιατί το pulled είναι όρος μάλλον réservé για το pulled pork sandwich.
Έτσι την πατήσαμε σε ένα από τα περασμένα Burger Festivals και παραγγείλαμε από κάτι άσχετους «brisket burger black angus» νομίζοντας ότι θα φάμε burger με κιμά από brisket και αντί γι αυτό, προς μεγάλη μας απογοήτευση, μας σέρβιραν ψιλοκομμένο brisket σε μέσα σε ψωμάκια burger.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε. Αν αυτό που τρως δεν έχει μέσα κιμά από αγελάδα τότε δε νοείται να λέγεται “burger”. Στο μεταξύ burger ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ μπιφτέκι. Το burger είναι σύντμηση του Hamburger που σημαίνει «από το Αμβούργο» (όχι δεν έχει ham μέσα) και έχει πάρει το όνομα του από μια συνταγή που έφεραν Γερμανοί μετανάστες από το Αμβούργο στη Νέα Υόρκη, που λεγόταν Hamburg steak και που ήταν αλεσμένο μοσχαρίσιο κρέας σε μορφή μπιφτεκιού με κρεμμύδια κλπ. Αργότερα πρόσθεσαν το ψωμί και μετεξελίχτηκε στο σημερινό hamburger.
Διαβάζοντας κάποια από τα burgers στο menu του Brisket Bro παρατηρούμε υλικά όπως: Truffle mayo, sauce γιαουρτιού, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, porto bello με γλάσσο βαλσάμικου, καπνιστή gouda, τσορίθο, τηγανιτό regato, μαγιονέζα παρμεζάνας, και φυσικά να μη ξεχάσουμε και τα bao buns. Έτσι, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι: «Αμάν, πάλι σε «αυθεντικό αμερικάνικο» μπεργκεράδικο ήρθαμε». Να μας πουν αυτοί οι κύριοι σε ποια μπεργκεράδικα στο Texas θα βρούμε αυτά τα υλικά.
Μετά από αυτή την εκτεταμένη εισαγωγή νομίζω έχετε καταλάβει προς τα που πάει αυτό το review. To keep things simple παραγγείλαμε το Cheese Burger και το Smashed Burger. Μας υποσχέθηκαν ότι δε θα αργήσουν να τα ετοιμάσουν κι έτσι κάτσαμε σε ένα τραπέζι. Απομακρυνόμενος από το ταμείο διέκρινα μέσα στην κουζίνα ένα μπιφτέκι με τυρί επάνω του να ψήνεται σε μια σχάρα κι εκεί διαλύθηκαν οι προσδοκίες μου για smashed burger. Στo menu υπάρχουν τα «Hangover», «Smashed Burger», Deluxe US Burger, και Deluxe Texas Burger, που περιγράφονται ως «Αμερικάνικου τύπου smashed burger». Τα υπόλοιπα 8 burgers του menu δεν είναι smashed (και δε μετράω τα chicken sandwiches). Ας μας εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγο να ψήνουν τα burgers με δύο διαφορετικούς τρόπους;
Σε λίγα λεπτά όλα ήταν όντως έτοιμα και τα πήραμε. Το πρώτο πράγμα που με απογοήτευση διαπιστώνει κανείς είναι η ρίγανη πάνω στις πατάτες. Άλλο ένα «αυθεντικό Αμερικάνικο» υλικό. Έλειπε το dip με τζατζικάκι για να βουτήξουμε τις πατάτες...
Η αυθεντική αμερικάνικη ρίγανη.
Το bun ήταν από εκείνα τα τεράστια και ήταν τόσο σκουρόχρωμο ώστε το χρώμα του δε διέφερε και πολύ από αυτό του μπιφτεκιού. Παρ’ όλα αυτά ήταν φρέσκο, μαλακό αλλά χωρίς τη βουτυρένια γέυση του brioche. Ήταν και toasted από τη μέσα πλευρά, πολυ σωστά. Το μπιφτέκι το ίδιο είχε μέσα διάφορα αγνώστου ταυτότητας πράσινα μυρωδικά (ξέρεις σαν αυτό που τρώμε στην ταβέρνα) και το οβάλ του σχήμα πρόδιδε πως δεν ήταν παρά ένα προκάτ κατεψυγμένο παρασκεύασμα.
Το οβάλ μπιφτέκι.
Η υποψία αυτή επαληθεύτηκε από το disclaimer στην πίσω όψη του menu που γράφει «Τα κρέατα, τα κοτόπουλα και τα γλυκά είναι κατεψυγμένα με τη μέθοδο IQF για ασφάλεια διακίνησης τους στην εφοδιαστική αλυσίδα.» Εδώ να πούμε πως στο κλασσικό Αμερικάνικο burger δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα άλλο μέσα εκτός από 100% κρέας (υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις). Τα τελευταία χρόνια στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο τα μπεργκεράδικα έχουν ανεβάσει την ποιότητα προσφέροντας μόνο φρέσκο κρέας. Η διάσημη επιτυχημένη αλυσίδα «Shake Shack» της Αμερικής μάλιστα δηλώνει ότι στα μαγαζιά της δεν υπάρχουν καν καταψύκτες. Αυτή είναι η παγκόσμια τάση για την οποία αδιαφορούν στο Brisket Bro και δυστυχώς μας γυρίζουν πίσω στη δεκαετία του 1980 προσφέροντας κατεψυγμένα μπιφτέκια. Η δοκιμή έδειξε ότι το μπιφτέκι τους δε διαφέρει και πάρα πολύ από αυτό των Goody’s (που ειρωνικά βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πλατεία) τόσο στην όψη όσο και στη γεύση.
Το τυρί που υπάρχει είναι το σωστό American cheese και έχει λιώσει ικανοποιητικά. Στο menu όμως αναφέρεται παραπλανητικά ως cheddar. Η pickle sauce που έχει μέσα αποτελείται από χοντροκομένη πίκλα αγγουριού με μαγιονέζα. Φυσικά η γεύση της πίκλας είναι η γλυκόπικρη και δεν έχει καμιά σχέση με τη σωστή πίκλα για burger που πρέπει να είναι πικάντικη και ξινή.
Η ketchup που βρίσκεται κάτω από το μπιφτέκι δε προσφέρει σχεδόν τίποτα αλλά ευτυχώς η ποσότητα της είναι μικρή και έτσι δεν σκεπάζει όλες τις άλλες γεύσεις που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μέτριες. Την επιλογή της ketchup στο burger την έχουμε αναλύσει διεξοδικά στο άρθρο «I PUT KETCHUP ON MY KETCHUP» στη σελίδα «BURGER INTEL».
Η συνολική εμπειρία του Cheese Burger στο Brisket Bro είναι θλιβερή και απογοητευτική. Είναι ένα από τα χειρότερα burgers που έχουμε δοκιμάσει. Κανονικά δε θα έπρεπε καν να βαθμολογήσουμε λόγω των κατεψυγμένων μπιφτεκιών.
Δεν δοκίμασα το smashed burger του συναδέλφου αλλά και ο ίδιος δεν έδειξε να ενθουσιάζεται.
Το Smashed Burger του Brisket Bro.
Η περιγραφή του ήταν λακωνική και περιορίστηκε στο να πει ότι το κρέας δε φαινόταν και πολύ παρά την ύπαρξη δύο μπιφτεκιών στο burger. Διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι τον χάλασε αισθητικά η μαύρη sauce η οποία δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο ενώ το ψωμάκι ήταν πολύ σκούρο (πιο σκούρο και από του Smash 'n' Bun). Τέλος πρόσθεσε πως δεν βρίσκει κάτι καλό να πει και ότι έχει αρχίσει να γίνεται «κακιά πεθερά» σαν εμένα.
Sorry αλλά δε μπορούμε να σας προτείνουμε το Brisket Βro σαν ένα μέρος όπου θα μπορέσετε να φάτε καλό burger.
Ίσως αν δοκιμάσετε τις διάφορες επιλογές με brisket να βρείτε κάτι που να σας αρέσει. Αν μας βγάλει ο δρόμος θα ξαναπεράσουμε να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο, π.χ. το Torre Doble Burger που ακούγεται ενδιαφέρον, να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία βρε αδερφέ μπας και ανέβει λίγο ο μέσος όρος...
Σεπτέμβριος 2023