Smash Burger Myths Debunked

Καλημέρα, ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε μερικούς μύθους.

Οι κύριοι NOU-POU στο από κάτω άρθρο τους μας πληροφορούν ότι:

https://www.nou-pou.gr/food-drink/burgers/to-smash-burger-tou-burger-joint-pou-prepei-na-dokimaseis/

"Ταξιδεύοντας σχεδόν μισό αιώνα πίσω στον Αμερικανικό νότο, συναντάμε την αρχή των smash burgers. Τι είναι τα smash; Burgers που δημιουργήθηκαν κάπως τυχαία, όταν ο ψήστης ενός μαγαζιού στο Kentucky, πατίκωσε κατά λάθος το μπιφτέκι που ψηνόταν,  με τον πάτο μιας κονσέρβας. Έτσι, το λεπτό αυτό, πατικωμένο μπιφτέκι, είναι αυτό που σήμερα λέμε smash."

Αμάν πια με τον Αμερικανικό νότο, όλο γι αυτό μας λένε. Ακολουθούν οι κύριοι του TRAVEL GR που στο από κάτω άρθρο τους γράφουν:

https://www.travel.gr/food_and_drink/giati-ta-smash-burgers-eginan-i-nea-emmoni-ton-athi/

"Η αρχή τους είναι λίγο πολύ ασαφής. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 50 χρόνια, που αλλού, στον αμερικάνικο Νότο, όταν ο ψήστης στο μπεργκεράδικο «Dairy Cheer» στο Ashland του Kentucky πατίκωσε κατά τύχη το μπιφτέκι που είχε εκείνη την ώρα στη φωτιά με τον πάτο μιας κονσέρβας φασολιών. Και κάπως έτσι το smash θαύμα εγένετο, καθώς διαπίστωσε ότι με αυτόν τον τρόπο το μπιφτέκι απέκτησε απολαυστικά τραγανό εξωτερικό, μένοντας παράλληλα ιδιαίτερα χυμώδες στο εσωτερικό του."

Να τος πάλι ο Αμερικάνικος Νότος. Αμάν πια με την ασχετοσύνη. "Dairy Cheer" έχει μόνο στο Pikeville και στο Prestonsburg του Kentucky. Δεν υπάρχει στο Ashland. Στο Ashland υπάρχει το "Dairy Queen", που είναι άλλο μαγαζί.

Συνεχίζει το πρώτο θέμα που μας λέει ακριβώς τα ίδια:

https://www.protothema.gr/travelgr/article/1161220/giati-ta-smash-burgers-eginan-i-nea-emmoni-ton-athinaion-pou-tha-ta-vreite/

Παίρνει τη σκυτάλη το burgerαδικο Jonas Burger Bar από την ιστοσελίδα του οποίου μαθάινουμε ότι:

https://jonasburgerbar.gr/katastima-2/

"Πρακτικά η ορολογία Smash Burger προέρχεται από την Αμερική και μάλλον η ιδέα γεννήθηκε στο Kentucky περίπου το 1960. Πολύ απλά ο δημιουργός της ιδέας σκέφτηκε να στριμώξει ή “πατήσει” με την τσιμπίδα ή μεταφράζοντας την λέξη να λιώσει πάνω στο γκριλ ένα μπιφτέκι (burger), πιέζοντας τον κιμά είτε μόνο του είτε μαζί με φασόλια κονσέρβας. Από τότε, οι περισσότεροι Αμερικάνοι υποκλίνονται στην απλότητα του “Smash Burger”."


Καταλαβαίνεις ότι άμα πατήσεις κάτι στο grill (σχάρα) θα πάνε όλα από κάτω γιατί η σχάρα έχει κενά ανάμεσα. Με την τσιμπίδα δε γίνεται να πατήσεις τίποτα και δεν υπάρχει smash burger στο οποίο ο κιμάς να περιέχει και φασόλια.

***

Να τους πείτε χαιρετίσματα λοιπόν και ότι έχουν μάυρα και άγρια μεσάνυχτα. Τι μας λένε δηλαδή οι άνθρωποι; ότι πριν 50 χρόνια (2022-50=1972) δηλαδή το 1972 στο Kentucky ανακαλύψανε για πρώτη φορά το smash burger κατά λάθος;  οι άλλοι λένε το 1960. ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ. Αν τo ανακάλυψαν στο Kentucky το 1972 τότε αργήσανε καμιά 50αριά χρόνια...

Το smash burger υπήρχε από την αυγή της εποχής του hamburger. Τα πρώτα burgerάδικα από την εποχή του 1920 ήταν κάτι πολύ μικρά μαγαζιά που λέγονταν hamburger stands και είχαν 5-6 καθίσματα (σκαμνιά). Τον κιμά τον είχαν χωρισμένο από πριν σε μπαλάκια για ευκολία στο ζύγισμα και στην αποθήκευση. Μόλις ερχόταν ο πελάτης το έριχναν πάνω στην πλάκα και το πατούσαν ώστε να γίνει λεπτό και να ψηθεί γρήγορα. Διαφορετικά, αν ήταν χοντρό το μπιφτέκι και έκανε ώρα να ψηθεί ο πελάτης δεν καθόταν να περιμένει, τους έφευγε.

Το Boo Koo Hamburgers στο Harlington του Texas το 1939


Στις 16 Οκτωβρίου 1916, ο Walter Anderson δημιουργός της πρώτης αλυσίδας hamburgers "White Castle" στην Αμερική, ο οποίος είχε ήδη εφεύρει τη μέθοδο του smash burger αγόρασε ένα βαγόνι (street car) στο οποίο εγκατέστησε 3 σκαμνιά και ένα πάγκο πίσω από τον οποίο έκοβε τον φρέσκο κιμά σε κοινή θέα ώστε να βλέπουν οι πελάτες και να καθυσυχάζονται για την ποιότητα του κρέατος που θα έτρωγαν. Μέχρι το 1920 η επιχείρηση του Anderson αριθμούσε 3 hamburger stands. Στις 21 Μαρτίου 1921 άνοιξε το πρώτο stand με όνομα "White Castle", με μόλις 5 καθίσματα, στη διεύθυνση 110 West First street στη Wichita του Kansas. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν σπάτουλες για τηγανίτες (pancake turners) για να κάνουν smash τα burgers αλλά αυτές δεν ήταν οι πιο κατάλληλες για τη δουλειά. Έτσι έκοψαν παλιά πριόνια σε τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 2 ίντσες στα οποία οξυγονοκόλλησαν χερούλια και έφτιαξαν ειδικές σπάτουλες. Αργότερα βρήκαν κατασκευαστή. Ακόμα, εγκατέστησαν ηλεκτρικά πλυντήρια πιάτων, καλύτερους εξαερισμούς, έφεραν πατενταρισμένα χάρτινα καπέλα για το προσωπικό, ψωμάκια buns κατά παραγγελία και ειδικά μονωμένα χάρτινα κουτιά για να μη μουλιάζουν τα burgers.

Μετά από 400 καταστήματα της αλυσίδας White Castle και άλλα τόσα που άνοιξαν οι ανταγωνιστές τους που τους μιμήθηκαν, ενδεικτικά αναφέρουμε τα Kewpee Hotel Hamburgs (Michigan), The Krystal (Tennessee), Little Tavern (στο Louisville του Kentucky παρακαλώ) Maid-Rite (Iowa), Royal Castle (Florida), και White Tower (Wisconsin) και αφού πέρασαν 106 χρόνια ξυπνήσανε οι δικοί μας εδώ για να μας πουν ότι το smash burger ανακαλύφθηκε πριν 50 χρόνια στο Dairy Cheer του Kentucky, κατά λάθος κι όλας.

Εδώ βλέπουμε τον Poldo από ένα cartoon Popeye του 1933 να κόβει τον κιμά, να πιάνει μια σπάτουλα και να πατάει τον κιμά με τη σπάτουλα πάνω στο πλατώ.


By the way, η ιστορία για τον πάτο της κονσέρβας που μας λένε είναι κι αυτή λάθος. Ράδιο αρβύλα. Η πραγματική ιστορία με τον πάτο της κονσέρβας είναι από το burgerάδικο Pie 'n Burger στην Pasadena, της California (έτος ιδρύσεως το 1963) όπου χρησιμοποιούσαν και ακόμα χρησιμοποιούν τον πάτο μιας κονσέρβας για να κάνουν smash τα burgers τους. Σημειωτέον ότι το Pie 'n Burger είναι ένα από τα κλασσικά και καλύτερα burgerάδικα στην California. Αν ποτέ πάτε στην California να το επισκεφθείτε.

Παρακάτω σας δείχνουμε μια φωτό του cheeseburger του Pie 'n Burger για να δείτε με τι μοιάζει ένα από τα καλύτερα burgers στην California ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε (έστω και στην όψη) με αυτά που μας ταΐζουν εδώ. Κοιτάξτε και το bun του που δεν είναι brioche.


Για ακόμα μια φορά βλέπουμε να βασιλεύει η άγνοια, η παραπληροφόρηση και η προχειρότητα. Δυστυχώς, κανένας από τους προαναφερθέντες δε παίρνει στα σοβαρά αυτό που κάνει, δεν έχει όρεξη να το ψάξει λίγο παραπάνω και γι αυτό δε μπορεί ποτέ να κάνει σωστή δουλειά. Ακόμα χειρότερο είναι ότι όπως δε το έχουν ψάξει για την ιστορία έτσι δε το έχουν ψάξει ούτε για το φαγητό. Οπότε μην έχετε και μεγάλες απαιτήσεις από αυτά που θα σας φέρουν να φάτε. 

Στο Jonas Burger Bar μας λένε ότι έφεραν αυτοί πρώτοι το smash burger στην Αθήνα. Φαίνεται δεν έχουν ακούσει όλους τους άλλους (έχει βουήξει ο τόπος) που λένε ότι πρώτος απ' όλους ήταν ο Άρης Βεζενές και ότι το burger του, που φτιάχνει στο Birdman, ίσως να είναι το καλύτερο smash burger στην Ελλάδα.

Το burger του Birdman είναι ένα από αυτά που δεν έχουμε φάει ακόμα και θέλουμε, οπότε θα τo δούμε και θα τα πούμε αναλυτικά στο review. Μέχρι τότε, stay tuned...